Inspiratiebijeenkomst ‘Zorg in beeld’ groot succes!

Op 19 september jl. organiseerde het WSP, vanuit de branchegroep Hart voor de Zorg, de inspiratiebijeenkomst ‘Zorg in beeld’ waarin ruim 50 werkzoekenden via beeld en geluid konden kennismaken met de mogelijkheden van werken in de gehandicapten- en ouderenzorg. De bijeenkomst was bedoeld als voorbereiding op de markt Werken en Leren in de Regio die op 17 oktober a.s. plaatsvindt in de Bullekerk in Zaandam.

Hart voor de zorg

Tijdens de speciale voorstelling in het Zaanse Filmtheater De Fabriek konden deelnemers al hun vragen stellen over werken in de zorg aan vier hoofdrolspelers op het podium. Deze mensen uit de praktijk stonden centraal in de bijeenkomst en zij hielden vragen en antwoorden bij met behulp van Mentimeter (interactieve software/vragenlijst). Alle vragen en antwoorden werden getoetst aan hun persoonlijke ervaringen. De bezoekers vervulden de gastrollen en konden via Mentimeter de hoofdrolspelers bevragen over alles wat met werken in de zorg te maken heeft.

Echte verhalen van mensen uit de zorg

De vier hoofdrollen werden vervuld door medewerkers van de vier grootste zorginstellingen, die ook op de Markt voor Werken en Leren aanwezig zijn op 17 oktober: de Prinsenstichting, Odion, Zorgcirkel Zaanstreek Waterland en Evean. Zo was Sylvia van 52 aanwezig die nu een jaar in de thuiszorg werkt en een opleiding voor verzorgende C volgt. Willemien vervulde de tweede hoofdrol met 32 jaar ervaring als begeleidster bij de dagbesteding van Odion. Carla was ook aanwezig, zij is verpleegkundige en al 17 jaar begeleider van een woongroep bij de Prinsenstichting. En ten slotte vertelde Simone, verpleegkundige en zorgcoördinator ouderenzorg bij de Zorgcirkel, hoe ze door een combinatie van werken en leren is doorgegroeid naar de functie die ze nu heeft.

Op een interactieve manier kwamen verschillende thema’s aan bod zoals:

  • Wat is het verschil tussen ouderenzorg en gehandicaptenzorg? Is er een verschil?
  • Hoe hoog is de werkdruk en wat wordt er van je verwacht?
  • Hoe ziet een werkdag in een zorgbaan eruit?
  • Wat voor kwaliteiten heb je nodig om te werken in de zorg?
  • Wat voor opleiding moet je volgen om in de zorg te werken?

Tussendoor werden diverse filmpjes getoond van mensen die werkzaam zijn in de zorg om een zo goed mogelijk beeld te geven van het werk bij deze werkgevers.

Het was een bijzonder geslaagde bijeenkomst in Filmtheater Fabriek. Om 9.00 uur stonden de eerste kandidaten al vol enthousiasme voor de deur. Het was een sessie met volop ruimte voor vragen en ervaringsverhalen. Een inspirerende bijeenkomst, zowel voor de werkgevers als ook voor de brancheorganisatie SIGRA. Na afloop was er een gezellige napraat in het café van De Fabriek met zowel werkzoekenden onder elkaar als ook met de mensen die nu al in de zorg werken. De reacties waren heel positief. Er was zelfs al een deelnemer die direct wilde solliciteren bij een van de werkgevers!

Met lef naar de markt leren en werken

Op 30 september en 7 oktober worden voor de deelnemers uit deze sessie nog een vervolgworkshop LEF (ook wel LEV: liever effectief voorbereid) georganiseerd waarbij zij op een ontspannen manier het bezoek aan de markt voor Leren en Werken gaan voorbereiden. De deelnemers op 19 september ontvingen ook een cadeaukaart loopbaanadvies gesprek over werken in de zorg.