Patricia Noya doet werkervaring op bij Werkom

Patricia Noya (55) had al vier jaar niet meer gewerkt en bovendien haar leeftijd tegen, zoals ze zelf zegt. De drempel om weer aan de slag te gaan was daarom groot, ook door de rug- en nekklachten die ze heeft. Toch wilde ze heel graag weer aan de slag. Toen de gemeente Zaanstad haar opriep voor een gesprek over werk, greep ze haar kans. Ze liet weten graag weer de arbeidsmarkt op te willen, maar wel onder begeleiding.

Patricia: ‘Je zelfvertrouwen groeit er echt door’.

“Mijn casemanager kwam toen met het voorstel naar de ‘Werkdiagnose’ van Werkom te gaan. Dat leek me een prima idee. Je gaat dan samen met andere werkzoekenden op gesprek bij Werkom en krijgt ook een individueel gesprek. Dan kun je meer vertellen over wie je bent en wat je wilt. Samen met een jobcoach denk je na over je droombaan, maar ook over wat je zou kunnen doen als op een ander gebied meer werk is.”

Langzaam opbouwen
“Ik had in het verleden al eens bij de post gewerkt en daarom heb ik een rondleiding gevraagd bij Business Post (werkbedrijf van Werkom, red.). Dat sprak me echt aan en daarom ga ik nu aan de slag op een werkervaringsplek als postsorteerder. Ik krijg dus geen salaris, maar voor nu is dat ook niet mijn doel. Ik wil rustig kijken wat ik aankan en het werken weer langzaam opbouwen.”

Zelfvertrouwen en motivatie
“Ik krijg heel goede begeleiding. Ik heb bijvoorbeeld eerst geoefend met het stickeren van poststukken. Mijn begeleider Anneke gaf me op een gegeven moment wat ingewikkeldere opdrachten. Je zelfvertrouwen groeit dan echt, je bent weer onder de mensen en in het team motiveer je elkaar. Dat is heel fijn! Het gaat er in het begin niet om dat je snel bent, maar om als team samen bezig te zijn. Je kunt denken: wat een simpel werk, maar het moet juist heel laagdrempelig zijn zodat je weer kunt wennen. Dat geldt voor bijna iedereen in het team. Je ziet bij Werkom trouwens veel mensen rondlopen die een beperking hebben en een betaalde baan. Dat is heel motiverend.”

Hoop voor de toekomst
“Na verloop van tijd wil ik gaan voor een betaalde baan; dat kan ook nog met begeleiding als je dat wilt. Dat duurt nog 1 tot 3 maanden denk ik. Ik wil graag van de bijstand af, maar weet ook dat het niet te snel moet gaan. Ik heb weer een positieve kijk op de toekomst. Dat was een paar maanden geleden nog niet zo! Het is goed om weer in het werkritme te komen en ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.”