Werkom werkt!: voor Cor Reijne

Werkom werkt voor iedereen! Voor iedereen die werk zoekt. Voor iedereen die daarbij een steuntje in de rug kan gebruiken. Zo ook voor Cor Reijne (62). Zijn nieuwe werkplek werd samen met de mensen van Werkom gevonden bij Munckhof taxivervoer in Zaandam. Een nieuwe baan als taxichauffeur waarmee de Purmerender met een Zaans verleden in oktober 2018 met veel plezier van start ging.

Cor Reijne: “Werken maakt je onderdeel van de maatschappij.”

Hoe ben je bij Werkom terechtgekomen?

“Ik heb, binnen de periode van mijn gemeentelijke bijstandsuitkering, onder meer bij het project sociaal rendement van de gemeente Purmerend gezeten. Daarbinnen heb ik onder andere in de groenvoorziening gewerkt. Lichamelijk best pittig werk, maar ook met veel voldoening. Dit project hield voor mij helaas door vervelende omstandigheden eind 2017 plots op. Dat gaf nogal een knauw. Echter, ik was nog zeker niet klaar met werken. Ik weet dat mijn leeftijd op de arbeidsmarkt als oud wordt gezien. Je bent vaak te duur en te risicovol. Vooroordelen waar je in een zoektocht naar een nieuwe baan tegenaan loopt. Daar heb ik mij echter nooit bij neergelegd. Ik voel mij nog fit genoeg, wil nog van betekenis zijn en midden in de maatschappij staan. Dat is belangrijk voor mij. Langs de kant van de weg gaan staan en een uitkering krijgen, is niet mijn ding en ook zeker geen vetpot. Ik kon er vaak maar lastig van rondkomen. Gelukkig heb ik in die periode (voorjaar 2018, red.) opnieuw contact gekregen met Roland (Roland Bakker – casemanager bij Werkom, red.). Hij deed zijn begeleidende werk inmiddels vanuit Werkom.”

Hoe heb je de begeleiding vanuit Werkom ervaren?

“Het zijn, ieder op hun eigen manier, erg betrokken mensen. Ze hebben ook echt actief met mij meegedacht. En soms ging het daarbij eigenlijk vooral om mijn verhaal te kunnen vertellen. Zo is Roland (Bakker, red.) voor mij altijd een luisterend oor geweest. Ik kon bij hem bijvoorbeeld mijn verhaal kwijt over de stapels sollicitaties die ik wekelijks de deur uit deed. Sollicitaties waar vaak de bekende afwijsbrief als reactie op kwam. Dan is iemand die naar je luistert, met je meedenkt en jouw verhaal de aandacht geeft extra belangrijk.”

Welke nieuwe baan heb je via Werkom gekregen?

“Ik ben in het verleden jarenlang inkoper geweest bij commerciële organisaties. Daar kwam in de recente periode van economische crisis een einde aan en ik ben daarna ruim 5 jaar lang werkeloos geweest. Het bleek door de omstandigheden extra lastig om weer aan een baan te komen. En ondertussen spelen er ook privé dan allerlei dingen, zoals mijn scheiding en daarna mijn verhuizing van Zaanstad naar Purmerend. Ik ben ondertussen wel naar die baan blijven zoeken. Samen met de mensen van Werkom is dat uiteindelijk gelukt. Daarbij kwam vorig voorjaar (2018, red.) de mogelijkheid in beeld om als taxichauffeur bij Munckhof taxivervoer in Zaandam aan de slag te gaan. Ik ben daarop naar een presentatie van Munckhof geweest en was gelijk enthousiast. Het is een baan waarbij je met allerlei soorten mensen in aanraking komt. En bovendien ben je weer aan het werk en kan je jezelf weer nuttig maken. Ik heb afgelopen zomer dan ook de opleiding tot taxichauffeur gevolgd en deze in september succesvol weten af te ronden. Ik kon hierdoor in oktober met mijn nieuwe baan beginnen. Bij de start nog op proefbasis en per december met een contract voor een langere periode.”

Wat betekent deze baan voor jou?

“Het is weer een heel ander vak voor mij. Dat maakt het een mooie uitdaging. Het werkt overal waar ik met mijn ritten kom toch net weer even anders. En zo kan ik mijzelf steeds meer alle kanten van dit vak eigen maken. Ik vind het daarbij ook erg leuk om allerlei soorten mensen te ontmoeten en met hen om te gaan. Ik ben geïnteresseerd in die mensen en in hun verhalen. En met mijn werk help ik hen ook nog eens vaak om te blijven deelnemen aan het sociale leven. Ondanks dat ze wellicht ouder of slechter ter been zijn. Ik breng ze ergens naar toe of haal ze juist weer op. Het is echt mooi om daaraan te mogen bijdragen.”

Waar word je blij van in dit werk?

“Het contact met mensen. Je krijgt daarbij werkelijk de totale maatschappij in je auto. De ene keer klagers en de andere keer vrolijke mensen. Ieder met zijn of haar eigen verhaal. Soms willen mensen die verhalen graag met je delen en soms ook juist niet. En daar zitten echt hele mooie en soms hele trieste verhalen tussen. Net als in het dagelijks leven.”

Maakt werk jou gelukkig?

“Ja, absoluut! Het maakt je onderdeel van de maatschappij. Je draagt er iets aan bij. En je hoeft niet je hand op te houden. Dat zijn ook eigenlijk wel de belangrijkste zaken die ik heb gemist in de tijd dat ik geen baan had.”