Werkom werkt!: voor Etos

Werkom werkt voor iedereen! Voor iedere organisatie die (extra) werknemers nodig heeft. Voor iedere organisatie die daarbij een steuntje in de rug kan gebruiken. Zo ook voor Etos. De Nederlandse keten van drogisterijen is in 2018 een duurzame samenwerking aangegaan met Werkom. Een vruchtbare samenwerking. Meerdere werkzoekenden met een vluchtelingachtergrond (statushouders) hebben inmiddels een nieuwe werkplek gevonden in het distributiecentrum van Etos in Beverwijk.

De daarvoor benodigde extra begeleiding wordt verzorgd door (onder meer) Werkom en uitzendbureau Olympia. “Werken is belangrijk. Zeker ook voor statushouders die in Nederland een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Werken betekent voor statushouders sneller en beter integreren, de Nederlandse taal leren en actief deel uitmaken van de samenleving. Dat maakt deze samenwerking met Etos extra mooi”, vertelt Werkom jobhunter Jasmina Bilic enthousiast.

Extra maatwerk

Pasklare kandidaten voor dit traject zijn er echter nauwelijks. “Voor wie hier altijd heeft gewoond en een tijd uit het arbeidsproces is geweest, is terugkeren naar werk al lastig. Bij statushouders spelen ook taalproblemen en cultuurverschillen een rol. Mensen hebben ook vaak veel meegemaakt. Je komt daardoor altijd voor verrassingen te staan in de begeleiding. Extra maatwerk is vaak hard nodig.”

Werkinstructiekaart

Een goed praktijkvoorbeeld van dit extra maatwerk bleek al snel de werkinstructiekaart van de armscanners van Etos. Deze kaarten zijn standaard in het Nederlands geschreven. “De kandidaten gaven aan zeker te willen zijn dat ze alles begrijpen. Om dit te vergemakkelijken is de werkinstructiekaart nu naar het Arabisch vertaald.”

Arbeidsovereenkomst

De eerste groep van 8 statushouders uit de regio uit Zaanstreek-Waterland heeft deze zomer (augustus 2018) hun arbeidsovereenkomst bij Etos DC (via uitzendbureau Olympia) mogen ondertekenen. En in de maanden hierna maakten nog een aantal kandidaten een belangrijke stap richting deze nieuwe werkplek.

“Wij hebben in dit traject al veel geleerd. Zo is vooraf een zorgvuldige selectieprocedure van de kandidaten nodig. Daarna volgt, waar nodig, voor een deel van deze mensen een trainingsprogramma. Zodra de kandidaten echt aan het werk gaan, worden zij op de werkvloer voortdurend door een medewerker van Etos begeleid. Afhankelijk van hun ontwikkeling worden daarna geleidelijk hun werkuren uitgebreid. Kortom, het gaat echt stap voor stap. Er zit veel talent en potentie in deze groep kandidaten. Ze zijn heel gemotiveerd, gedreven en bereid hard te werken. Er is alleen wat extra’s nodig om de talenten er ook in Nederland uit te laten komen. De samenwerking met Etos en Olympia is dat beetje extra.”

Blij en tevreden

Een gevoel van succes dat ook breder wordt gedeeld. “We hebben gemerkt dat de mensen blij zijn met hun werk bij Etos. En dat de werkgever zo tevreden is dat er ruimte is voor meer kandidaten. We zijn daarom al druk met het samenstellen van een volgende groep kandidaten.”