Werkom werkt!: voor Marcel Lourens

Werkom werkt voor iedereen! Voor iedereen die werk zoekt. Voor iedereen die daarbij een steuntje in de rug kan gebruiken. Zo ook voor Marcel Lourens (55). Zijn nieuwe werkplek werd samen met de mensen van Werkom gevonden bij het team Openbare verlichting van de gemeente Purmerend. Een nieuwe baan als onderhoudsmedewerker van straat- en verkeersverlichting waarmee de Purmerender in oktober 2018 met veel plezier van start ging.

Marcel Lourens: “Thuis zitten, dat is niets voor mij. Ik ben een doener en hou van buiten zijn. Dat vind ik beide in deze baan terug.”

Hoe ben je bij Werkom terechtgekomen?

“Ik heb, nadat ik mijn baan verloor, eerst een periode bij het project sociaal rendement van de gemeente Purmerend gezeten. Dat is een tijd geweest van een aantal verschillende werkplekken. Je werkt via een uitzendbureau en kan in zo’n periode goed kijken welk werk goed bij je past en welk werk juist niet. Na afloop van dit project kon ik bij Werkom Groen aan de slag. Daar heb ik bijna 1,5 jaar (maximale periode, red.) heel fijn gewerkt. Het is buitenwerk en samenwerken met collega’s met een beperking. Dat is soms even aanpassen, maar het zijn ook gewoon mensen. Iedereen doet zijn best en werkt naar mogelijkheden hard. Dat is voor de een iets minder en voor de ander iets meer. Ieder op zijn eigen manier. Net als ieder ander mens.”

Hoe heb je de begeleiding vanuit Werkom ervaren?

“De mensen van Werkom hebben mij de hele periode zeer goed begeleidt en met veel praktische zaken geholpen. Het is bovendien erg fijn wanneer iemand met je meedenkt. Zo keken ze bij Werkom graag naar mijn sterke kanten, maar gingen we samen ook aan de slag met de dingen waarin ik nog niet zo goed bleek te zijn. Ik kan bijvoorbeeld hard werken en heb technisch inzicht, maar met computers was ik nog niet zo bedreven. En dan gaat online solliciteren wel moeilijk. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik een training computervaardigheden kon volgen. En daarnaast heb ik ook nog een training zelfsturing en een hele praktische sollicitatietraining kunnen volgen. Juist dat soort dingen helpen je echt om weer aan het werk te komen.”

Welke nieuwe baan heb je via Werkom gekregen?

“Ik werk nu als onderhoudsmedewerker bij het team Openbare verlichting van de gemeente Purmerend. Dat betekent dat ik samen met mijn collega’s alle straatverlichting en stoplichten in de stad onderhoud. En dat is een hoop werk. Zo zijn er alleen al ruim 16.000 lichtmasten in Purmerend. We vervangen daarvan de lampen, doen het technisch onderhoud, herstellen de masten na schade van bijvoorbeeld een aanrijding. Dat soort dingen.” Marcel begon zijn nieuwe baan met een proefperiode (detachering via Werkom) van twee maanden. “Ik kon hierdoor proeven aan het werk. Kijken of de baan echt bij mij past, mijn collega’s leren kennen en zij mij, cursussen volgen. Het beviel mij erg goed en ook mijn werkgever en directe collega’s bleken erg blij met mij. Mijn leidinggevende bood mij dan ook een contract aan en in december (2018, red.) ben ik direct in dienst bij de gemeente Purmerend gekomen.”

Wat betekent deze baan voor jou?

“Ik ben heel blij dat ik deze baan heb. Helemaal top, want thuis zitten, is niets voor mij. Ik ben een doener en hou van buiten zijn. Dat vind ik beide terug in deze baan. Daarnaast biedt dit werk natuurlijk ook vastigheid en zekerheid voor de toekomst. Dat geeft een stukje rust voor mezelf.”

Waar word je blij van in dit werk?

“Alles! De gezelligheid met collega’s is leuk, maar zeker ook de afwisseling in het werk. Elke dag is anders. Daarbij is het technisch werk waarbij ik met mijn handen mag werken en ook nog buiten. Daar word ik blij van.”

Maakt werk jou gelukkig?

“Zeker! Het is mooi en dankbaar werk. En ook de band die je met collega’s opbouwt is mooi. Zo was ik laatst in erg koud weer buiten aan het graven. Eén van de collega’s kwam mij toen een warme trui brengen. Dat zijn toch de mooie dingen.”