Werkom werkt!: voor Sylvia Boon

Werkom werkt voor iedereen! Voor iedereen die werk zoekt. Voor iedereen die daarbij een steuntje in de rug kan gebruiken. Zo ook voor Sylvia Boon (30). Haar nieuwe werkplek werd samen met de mensen van Werkom gevonden bij de Vegan Junkfood Bar in Amsterdam. Een nieuwe baan als medewerker bediening waarmee de Purmerendse in april 2018 met veel plezier van start ging.

Sylvia Boon: “Ik heb weer meer structuur in mijn leven en voel mezelf weer nuttig en minder geïsoleerd.”

Een nieuwe baan bij een veganistisch fastfoodrestaurant waar Sylvia graag over vertelt. Een verhaal dat mooi past in deze verhalenserie (Werkom werkt!). De Purmerendse doorliep bij Werkom een Werkfit Plus traject van 6 maanden. Daarna volgde een succesvolle, aanvullende training in de hospitality (bezoekbeleving in de horeca). Met een baan in de horeca als eindresultaat.

Hoe heb je de begeleiding vanuit Werkom ervaren?

“Ik ben zeven jaar geleden moeder geworden. Rond de eerste verjaardag van mijn zoontje raakte ik mijn baan kwijt. Ik werkte destijds bij Halfords (speciaalzaak voor fietsen en auto’s, red.). Het ging door de crisis niet goed met de winkel en mijn contract werd helaas niet omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Ik werd ontslagen en kwam in de bijstand terecht. Je gaat daarna, in een zoektocht naar een nieuwe baan, ook langs bij de gemeente (Purmerend, red.). Ik werd door hen na enige tijd doorverwezen naar Werkom.”

Hoe heb je de begeleiding vanuit Werkom ervaren?

“Ik heb de hulp en begeleiding vanuit Werkom altijd erg fijn gevonden. Erg laagdrempelig ook. Ik kreeg de kans om mezelf op mijn eigen manier te ontwikkelen. Zo ging ik bij de start van het Werkfit traject twee dagen in de week aan de slag in de schoonmaak. Dat is erg dankbaar werk en je ziet meteen het resultaat. Een voorzichtige start na jaren van helemaal niks. Het aantal werkdagen en –uren in de week bouwde ik gedurende het traject stapsgewijs weer op. Ik kon hierdoor stapje voor stapje weer fitter worden in mijn werk.”.

Welke nieuwe baan heb je via Werkom gekregen?

“Ik werk nu 26 uur per week bij de Vegan Junkfood Bar in Amsterdam. Deze vestiging (Eerste van Swindenstraat, red.) is pas open en ik ben er vanaf het begin bij betrokken. Mijn leidinggevende wilde graag met een geheel nieuw team van start gaan. Het is een erg leuke plek om te werken.”

Wat betekent deze baan voor jou?

“Ik heb geen groot sociaal vangnet en ben sterk afhankelijk van de kinderopvang. Mijn nieuwe baan moest daarom vastigheid in werkdagen en –tijden bieden. Dat heb ik hier gevonden. Ik open ’s middags meestal het restaurant. Soms werk ik ook ’s avonds, maar meestal overdag. Ik werk daarnaast op vaste dagen in de week en kan deze baan hierdoor goed combineren met mijn privéleven als een alleenstaande moeder.”

Waar word je blij van in dit werk?

“Ik kan in deze baan goed mezelf zijn. Dat vind ik fijn. Ik heb daarnaast, als alleenstaande moeder, veel interactie met mijn eigen kind, maar minder met volwassenen. Dit contact met andere mensen vind ik in deze baan juist dagelijks terug. En elke dag is hierdoor ook anders. Daar word ik echt blij van. En dat is voor mij echt wel een meerwaarde van werk.”

Maakt werk jou gelukkig?

“Ja, ik heb weer meer structuur in mijn leven en voel mezelf weer nuttig en minder geïsoleerd. Ik heb in de jaren dat ik zonder baan zat, vooral voor mijn kind gezorgd. Dat is mooi, maar je hebt dan weinig gesprekken met volwassenen. Dat maakt je wereld erg klein. Je krijgt dan steeds meer de behoefte om daar verandering in te brengen. Deze nieuwe baan heeft dat voor mij mogelijk gemaakt. Ik ben daar erg blij mee.”