De KoebelWerkom werkt voor Veehouderij de Koebel

Werkom werkt voor iedereen die werk zoekt. Voor iedere werkgever die (extra) werknemers zoekt. Zo ook voor Joke Melk, eigenaar van Veehouderij de Koebel in Assendelft. Zij maakte een nieuwe werkplek mogelijk voor Zaankanter Jurgen ten Cate. Een nieuwe baan op een beschutte werkplek als stalhulp op de boerderij. Jurgen werkt er nu een jaar. Samen met Joke en Jurgen praten we over de werkplek van Jurgen en hoe hun samenwerking bevalt.

Joke vertelt: “Jurgen liep eerst een dag in de week stage bij ons via zijn school Heliomare. Daarnaast werkte hij ook bij de Groenvoorziening in de gemeente Heemskerk. Maar hij vond het bij ons op de boerderij veel leuker. Toen heeft zijn mentor van school gevraagd of hij na zijn stageperiode niet in dienst kon komen. Wij waren al een zorgboerderij maar daar was Jurgen eigenlijk te goed voor. Toen was er de mogelijkheid om beschut werk voor hem te regelen. We twijfelden daar eerst wel over want we zijn altijd heel druk en je moet iemand wel goed begeleiden. Maar we kenden Jurgen al en zijn ouders ook, ze komen hier uit de buurt. En we werkten heel goed samen, we hadden een klik.”

De samenwerking met Werkom

“Door subsidie is het voor ons mogelijk om Jurgen in dienst te hebben. Zonder die subsidie zou het voor ons wel duur zijn om een medewerker te hebben. Maar we kunnen de handen heel goed gebruiken. We zijn daarom blij dat deze mogelijkheid zich voordeed. De samenwerking met Werkom verliep goed, ze kwamen een aantal keren langs en hielden contact met de gemeente en hielpen ons met de aanvraag en de administratie. Inmiddels is Jurgen zijn contract al weer met een jaar verlengd. Ook volgde Joke recent de Harrie training bij Werkom. Daarin leerde ze veel over het begeleiden van mensen met een beperking in hun werk. “Heel leerzaam!”, aldus Joke.

Wat doe je precies in je baan bij Veehouderij de Koebel?

Jurgen: “Ik doe voornamelijk de kleine klusjes op de boerderij en ik verzorg de dieren. Ik maak de stallen schoon en voeder de schapen en koeien twee keer per dag. Ik maak rondes door het weiland om te controleren of er geen dieren in de sloot gevallen zijn. Ook voeder ik de kalfjes en de lammetjes.”

Wat betekent deze baan voor jou?

“Ik vind het een hartstikke leuk baan. Ik ben er altijd op dinsdag, donderdag en vrijdag. Ik zou er eigenlijk nooit meer weg willen. De koeien zijn mijn lievelingsdieren. Deze baan maakt mij een gelukkig mens!”, vertelt Jurgen.

Voor andere werkgevers en mensen met een beperking hebben zowel Joke en Jurgen nog wel wat adviezen:

Jurgen: “Ik zou andere mensen met een beperking willen zeggen dat ze gewoon moeten proberen om te gaan werken. Je vindt vanzelf iets wat bij je past!” Joke vult aan: “Het werkt voor ons allebei heel goed. Onze werkplek is heel leerzaam voor Jurgen, hij werkt steeds meer zelfstandig en wij kunnen de extra handen goed gebruiken. Maar een klik is daarbij wel belangrijk. Door stages ondervinden mensen wat ze leuk vinden. Door de subsidie is er veel mogelijk. Ik denk wel dat daar nog veel onduidelijkheid over is en veel werkgevers kennen de mogelijkheden van een beschutte werkplek denk ik niet. Terwijl het voor veel en dan met name kleine werkgevers heel interessant kan zijn om een beschutte werkplek te creëren.”